Povestea laptelui

Va povesteam in articolul precedent despre conferinta la care am participat a doamnei doctor Mihaela Bilic. Ei bine, am aflat multe lucruri interesante despre lapte pe care as vrea sa vi le impartasesc si voua. Laptele este un ALIMENT ESENTIAL, alaturi de legume, fructe, cereale, carne si oua, fiind produsul de baza in cadrul unei alimentatii sanatoase. Ce este DZL (Doza Zilnica de lactate) ?

Corpul unui adult contine peste 1 kg de calciu, 98% din el fiind depozitat in oase unde se reinnoieste continuu, acest mineral fiind folosit ca agent de neutralizare al tuturor produsilor acizi rezultati din metabolism. Zilnic se cosuma 1 g de calciu, pierdere care trebuie acoperita prin alimentatie. Nutritionistii au stabilit ca o “portie” de calciu “valoreaza” 300 mg, in concluzie avem nevoie zilnic de 3 portii de calciu, adica aproape 1 gram. Si din ce sa luam mai bine calciu, daca nu din lapte!
1 “portie” de calciu (300 mg) din produse lactate inseamna :
– 1 pahar lapte dulce (250 ml)
– 1 pahar lapte batut/sana (250 ml)
– 2 iaurturi mici (250 g)
– 1 pachet branza proaspata (250 g)
– 1 felie telemea (75 g)
– 1 “triunghi” cascaval (50 g)
– 2 linguri parmezan ras.
6 beneficii ale consumului de lapte

1. Laptele este lichidul perfect pentru hidratarea si mineralizarea organismului.
2. Laptele are un efect de calmare si linistire.
3. Laptele, mai ales in forma sa “inghetata” face bine la creier.
4. Laptele este singurul aliment de origine animala care neutralizeaza aciditatea din organism.
5. Laptele previne formarea de calculi urinari.
6. Alimentul de baza al gravidelor si femeilor care alapteaza trebuie sa fie laptele.
Stiati ca…
Fetele care beau 3-4 pahare/zi de lapte pot avea o crestere suplimentara in inaltime, de aproximativ 0,5-0,8 cm/an, independent de factorii genetici?
Principala proteina din lapte (caseina) actioneaza direct asupra apetitului si regleaza activitatea hormonilor gastro-intestinali? In cura de slabire, cosumul zilnic de lapte si produse lactate face posibila diminuarea aportului alimentar fara efort.
Cercetatorii au observat de reducerea aportului caloric cu 500 cal/zi, asociata cu un consum de 3 produse lactate (900-1100 mg calciu), duce la pierderea a 6 kg in 3 luni de regim, 80% fiind grasime abdominala (cea mai periculoasa pentru sanatate). Acest efect este maxim in cazul produselor lactate cu mult zer: lapte, iaurt, branza proaspata, urda, cas.
Laptele si produsele lactate degresate pot fi considerate alimente functionale necesare si eficiente in preventia si tratamentul hipertensiunii arteriale?
Acum vine intrebarea : De care lapte trebuie sa cosumam?
Laptele “de tara” sau ambalat?

Laptele este un aliment viu, pe langa lactobacilii in lapte exista in mod natural o multime de microorganisme acestea fiind “responsabile” pentru diversitatea de gust si consistenta a produselor ce pot fi obtinute din lapte. O parte din aceste bacterii sunt mobile, probiotice, insa exista si o flora patogena, provenita inclusiv de pe ugerul vacii si de pe vasele utilizate la prelucrarea laptelui care poate duce la imbolnavire. Tocmai pentru a neutraliza aceste microroganisme, laptele se consuma fiert.

Daca avem o sursa sigura si controlata putem consuma lapte “de tara”, insa in majoritatea cazurilor varianta cea mai sigura este laptele ambalat.
In comert, exista 2 variante de lapte proaspat: laptele pasteurizat, pe care il gasim in frigiderele din magazine si cutiile cu lapte UHT.
Ce inseamna lapte pasteurizat? Lapte care a fost incalzit la 63-65 grade Celsius, timp de 30 secunde sau 75 grade Celsius timp de 15-20 secunde pentru a fi apoi racit brusc. Prin acest procedeu sunt neutralizate doar coloniile de bacterii inalt patogene, care pot altera rapid produsul. Dupa pasteurizare, laptele trebuie pastrat la frigider, iar termenul de garantie este de cateva saptamani cu conditia sa nu fie intrerupt lantul frigorific in tot acest timp.
Ce inseamna ambalaj UHT? Lapte care a fost incalzit la temperatura inalta (140 grade Celsius) pentru cateva fractiuni de secunda dupa care este racit. Se realizeaza astfel o sterilizare eficienta, cu distrugerea microorganismelor patogene. Produsul obtinut poate fi pastrat la temperatura ambianta. Cu alte cuvinte, laptele UHT poate sta pe raft nu pentru ca are conservanti, ci pentru ca este fiert, asa cum stau si borcanele bunicii in camara. Termenul de valabilitate poate fi de cateva luni, insa odata desfacuta cutia trebuie pastrata la frigider si consumata in 2-3 zile. De mentionat este si faptul ca laptele pe care il consumam trebuie sa aiba maxim 1,5% grasime.

Nu confundati laptele cu branzeturile, sunt 2 categorii diferite de alimente. In branzeturi, se concentreaza toate substantele nutritive din lapte, inclusiv grasimea si numarul de calorii, de aceea branzeturile se mananca cu MASURA! Laptele si derivatele lui sunt alimente de baza, pot fi consumate zilnic si au doar beneficii pentru sanatate.

Stiati ca… Un iaurt consumat inainte de a merge la o petrecere va ajuta sa nu va imbatati prea tare? Prezenta iaurtului in stomac impiedica contactul direct si absorbtia rapida a alcoolui in sange. Acelasi efect “protector” il poate avea si cafeaua cu lapte sau consumul de carbohidrati ( paine, biscuiti, alune).

Eu, personal, fiind o mare iubitoare de lapte si branzeturi, am inceput sa consum si mai mult, incercand pe cat posibil sa-mi iau cele 3 portii zilnic. Seara, inainte de culcare beau un pahar de lapte cald si pot spune ca am un somn mai linistit si mai odihnitor.

Concluzia…consumati cat mai mult lapte pentru ca veti avea doar de castigat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s