Adevarul despre zahar

Zaharul este un aliment obtinut din sfecla de zahar sau trestia de zahar. Trestia de zahar a fost folosita inca de acum 5000 de ani, iar dupa 1500, zaharul provenit din trestia de zahar a fost suficient de ieftin pentru a deveni accesibil.

Zaharul este sursa gustului dulce si este folosit in alimentatie si bauturi, dar si drept conservant. O lingurita de zahar alb are 40 de calorii, oferind o doza rapida de energie. Corpul proceseaza aceste calorii mai rapid decat proteinele sau carbohidratii complecsi, insa prea mult va face ca excesul de energie sa fie transformat in grasime. Zaharul alimenteaza celulele corpului, creeaza o crestere rapida a energiei, dar efectele sale benefice se opresc aici.

Produsele cu mult zahar afecteaza dantura, fiind printre principalele cauze ale aparitiei cariilor. Zaharul in exces afecteaza inima si este unul din factorii cei mai importanti in aparitia obezitatii si diabetului. Afecteaza, de asemenea si pielea, care o face sa arate imbatranita.

Exista mai multe tipuri de zahar, care au efecte diferite. Intre zaharul brun si zaharul alb, diferentele sunt doar de gust. Este indicat sa diminuam consumul de zahar, indiferent de tip sau sa incercam sa inlocuim cu indulcitori buni, cum ar fi mierea de albine.

Eu, personal, am diminuat cantitatea de zahar si incerc pe cat posibil sa consum rar dulciuri. Totul consta in vointa si moderatie. Nu trebuie sa renuntam definitiv, pentru ca organismul are nevoie si de glucide, dar putem sa ne rasfatam saptamanal, si nu in fiecare zi, cu o prajitura sau o bomboana. Atunci cand iti este pofta de ceva dulce, poti apela cu incredere la fructe, care pe langa faptul ca iti dau senzatia de satietate, contin vitamine si minerale.

 In concluzie, nu exista “zahar bun” sau “zahar rau”. Totul consta in cantitate!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s