Beneficiile legumelor si fructelor in functie de culoare

Un stil de viata sanatos si echilibrat presupune consumul de fructe si legume in fiecare zi. Ele asigura cantitatea esentiala de fibre, vitamine, minerale si alti nutrienti, care intaresc sistemul imunitar, reduc riscul aparitiei unor boli si incetinesc procesul de imbatranire.

Unul din cei mai importanti indicatori care clasifica fructele si legumele pe categorii distincte, in functie de beneficii, este culoarea acestora. Ea spune exact ce anume contin, asupra caror organe actioneaza, ce boli pot preveni sau trata.

Legumele si fructele rosii

Legumele si fructele din aceasta categorie sunt bogate in antioxidanti, vitamine si fitonutrienti, care pastreaza inima sanatoasa si imbunatatesc memoria. Un alt plus pe care il au, este ca ajuta la functionarea optima a tractului urinar si digestiv.

Alimentele indicate sunt : cartofi rosii, ridichi, ceapa rosie, ardei rosii, sfecla, tomate, grapefruit, rodie, zmeura, capsuni, cirese, mere rosii, pepene rosu.

35130iyhgze5slv

Legumele si fructele portocalii

Vitamina C, beta-carotenul, acidul folic, potasiul ajuta la reducerea inflamatiilor si la mentinerea aparatului vizual intr-o stare buna.

Este recomandat consumul de morcovi, dovleac, cartofi dulci, portocale, lamai, pere, piersici, ananas.

Oranges, carrots, and juice

Legumele si fructele verzi

Reprezinta o excelenta sursa de vitamine si minerale. Continutul ridicat de fibre, luteina, vitamina A, vitamina C, acid folic, fier si calciu, care se gasesc in cantitati diferite in fiecare aliment, sunt nutrienti care contribuie la reducerea riscului de cancer si diabetului de tip 2. In plus, consumul de legume verzi mentine sanatatea oaselor si a dintilor.

In aceasta categorie se afla salata verde, varza, mazare, castraveti, broccoli, spanac, dovlecei, mere verzi, kiwi, avocado.

fructe-proprietatiLegumele si fructele albastru-violet

Acestea sunt bogate in fenoli si antociani, substante renumite pentru efectul anti-imbatranire si pentru proprietatile antioxidante. Sunt benefice organismului si datorita efectului pozitiv pe care il au asupra sistemului nervos.

Se recomanda consumul de afine, struguri, smochine, coacaze, prune, mure, vinete, varza.

alimente_violet

Legumele si fructele albe

Legumele si fructele din aceasta categorie contin antioxidanti si nutrienti, care au o influenta remarcabila asupra imunitatii organismului. Previn aparitia bolilor cardio-vasculare si regleaza colesterolul.

Conopida, ceapa, usturoiul, ciupercile, banana sunt doar cateva dintre alimentele regasite in aceasta categorie.

fructe-legume-albe-art

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s