Prunele – beneficii pentru sanatate

prunePrunele sunt inrudite biologic cu piersicile, nectarinele si migdalele si sunt specia cea mai variata din categoria fructelor, existand in prezent peste 2000 de specii diferite cunoscute ale acestui fruct zemos. Pentru ca deja a inceput sezonul lor, m-am gandit sa culeg cateva informatii despre aceste fructe miraculoase.

Prunele au in compozitia lor vitamina A, B, C, K si minerale precum sulf, fosfor, mangan, magneziu, sodiu, potasiu, calciu si fier. Datorita continutului ridicat de fibre, atat prunele proaspete, cat si cele uscate stimuleaza si regleaza tranzitul intestinal, avand proprietati laxative si depurative. De asemenea, stimuleaza ficatul si ajuta la detoxifierea organismului si sunt bune impotriva starilor febrile si a inflamatiilor. Prin prezenta vitaminei C, prunele au capacitatea de absorbtie a fierului. Au proprietati energizante, in special datorita continutului natural de zaharuri. In plus, sunt laudate ca pot alunga oboseala sau senzatia de stres si sunt un aliat de incredere al majoritatii functiilor intestinale.

Antioxidantii puternici din prune stimuleaza memoria, intaresc sistemul imunitar si ajuta la prevenirea diverselor tipuri de cancer. Sunt sarace in calorii, fiecare pruna contine 30 de calorii si foarte sarace in grasimi, fiecare fruct contine mai putin de 0,2 grame. Prunele previn bolile de inima, sunt pline de carbohidrati buni, iar una singura contine 8% din aportul zilnic de vitamina A, despre care este recunoscut faptul ca promoveaza refacerea si cresterea oaselor. Combat anemia si trateaza constipatia, de aceea se recomanda consumul de 8-10 prune pe stomacul gol.

Prunele se consuma, de obicei, proaspete, in forma lor naturala. Dimineata, la micul dejun, pot fi adaugate in bolul de cereale cu lapte sau pot fi utilizate ca si gustare intre mese. De asemenea, pot fi folosite la prepararea deserturilor sau dulceturilor. Mare atentie insa, prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care sufera de diabet zaharat pentru ca au o concentratie ridicata de glucide. De asemenea, consumul de prune este contraindicat in boala diareica acuta sau cronica si in caz de suferinte renale, precum pietrele la rinichi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s