Proprietatile strugurilor

5381e2ced2f16806be8ea85df07f0644In aceasta perioada este momentul optim sa profitam din plin de fructele de sezon, vedete fiind strugurii. Acestia sunt o adevarata sursa de sanatate, iar proprietatile nutritionale ale strugurilor sunt determinate de compozitia lor deosebit de bogata: contin vitamine (A, C, B, D, E, P), minerale (calciu, fosfor, zinc, cupru, seleniu, magneziu, iod, fluor, cobalt), fibre, enzime, aminoacizi, zaharuri, acid tartric si citric, tanin, substante antioxidante (resveratrol, coenzima Q10, quercitina). Sunt saraci in calorii, contin proteine si sunt complet lipsiti de colesterol.

In primul rand, strugurii sunt revigoranti, depurativi, dau energie, au efect diuretic si laxativ. Datorita continutului bogat de antioxidanti, in special strugurii negri (contin cel mai puternic antioxidant din lume: resveratrolul) protejeaza inima si vasele de sange, reducand stresul oxidativ, cunoscut a fi factor de risc pentru aterosleroza.

Au capacitatea de a lupta impotriva radicalilor liberi care pot stimula dezvoltarea cancerului si ajuta la diminuarea colesterolului “rau”. Persoanele care au probleme cu tensiunea arteriala este bine sa consume struguri rosii proaspeti sau un pahar de vin rosu dupa masa, fiind dovedit faptul ca aceste fructe ajuta la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, un consum moderat de vin rosu ofera o protectie impotriva maladiei Alzheimer, resveratrolul impiedicand depozitarea placilor de amiloid care sunt un indicator al acestei boli.

Strugurii mentin sanatatea plamanilor, sporesc imunitatea cailor respiratorii si tin racelile departe. Reumatismul, guta, astmul pot fi controlate cu ajutorul strugurilor, deoarece contin agenti antiinflamatorii. Functioneaza ca un epurator eficient pentru ca elimina pietrele de la rinichi si imbunatatesc fluxul bilei si al urinei. Sunt eficienti impotriva migrenei si a durerilor de cap, iar abundenta lor de minerale ajuta la detoxifierea ficatului si intaresc sistemul digestiv.

Cu un continut bogat de antioxidanti, vitamine si minerale, dar si in apa, strugurii mentin tineretea pielii si previn aparitia ridurilor. Polifenolii, acizii grasi polisaturati si vitamina C sunt principalii factori care pastreaza elasticitatea si frumusetea pielii. Continand siliciu si acid fisforic, mastile naturale cu struguri pentru par stimuleaza foliculul pilos, accelerand cresterea parului si prevenind caderea acestuia.

Fiind niste fructe atat de sanatoase, va recomand sa incercati o cura cu struguri, care nu numai ca va ajuta sa scapati de cateva kilograme, dar va detoxifica si purifica organismul. Cura se poate tine 3 zile, in care se consuma doar struguri. Este foarte important de stiut ca pe parcursul acestor 3 zile daca nu se poate renunta complet la mancare, trebuie adoptata o alimentatie cat mai usoara, care sa nu contina carne. Bolile in care este contraindicata cura cu struguri sunt: diabetul, problemele renale grave, hipertensiunea grava, retentia de apa in tesuturi, colita de fermentatie, diareea cronica.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s