Despre miscare si alimentatie

Un stil de viata sanatos presupune o alimentatie adecvata si cat mai multa miscare. Fie ca facem plimbari lungi, iesim sa alergam, facem exercitii acasa sau mergem la sala, orice este binevenit pentru a creste rezistenta organismului si a pune muschii in functiune. Intotdeauna mi-a placut sa fiu o persoana activa si pentru ca mi-am dat seama cat de importanta si necesara este miscarea, am incercat sa ii aloc ceva mai mult timp. Daca pana de curand cautam pe internet diverse exercitii pentru a le face acasa, am decis ca este momentul sa incerc si altceva si m-am apucat de sala. Am o luna de cand merg si pot spune ca ma simt grozav, iar sentimentul de dupa este nemaipomenit. Am un abonament care imi permite sa merg de 3 ori pe saptamana si include antrenamente cardio cu miscari clasice de aerobic. Sunt diferite programe de tipul Tae Bo, Bosu/Step Aerobic, Fit, Cardio Boxing, care includ exercitii menite sa ajute la scaderea in greutate, lucreaza majoritatea grupelor de muschi, sunt eficiente pentru echilibrul si controlul pozitiei si nu in ultimul rand, pentru tonifiere. Avantajul de a merge la sala este ca te face sa fii mai optimist, mai motivat, iar cu fiecare sedinta de antrenament vrei sa iti depasesti limitele. Recent, am primit de la antrenorul de aerobic un document foarte interesant despre alimentatie si antrenament. Am gasit niste informatii utile si m-am gandit sa vi le impartasesc si voua. De asemenea, este si un tabel despre cum sa combinam corect alimentele, care mie mi s-a parut folositor si util in viata de zi cu zi.

           “Din moment ce din punct de vedere al activității fizice lucrurile decurg bine și ai introdus în programul tău o activitate fizică pe care să o practici constant, îți voi prezenta în continuare câteva nouțiuni de bază pentru o alimentație sănătoasă în vederea obținerii rezultatelor dorite. Nu există diete minune, care eventual fără efort fizic, să te ajute să slăbești sau să îți îmbunătățești starea de sănătatea. Importantă este combinarea activităților fizice cu o alimentație echilibrată.

            Când o persoană se hotărăște să slăbească își impune obiective x kilograme, fără a lua în considerare că 1 kg de țesut adipos reprezintă 7000 – 8000 kcal. Pentru a arde 1 kg de grăsime nu este de ajuns o oră de activitate fizică pe săptămână. Antrenamentele care promit 1000 kcal arse într-o oră sunt FALSURI (este folosită această cifră ca mijloc de marketing pentru că atrage); organismul nu are capacitatea de a arde astfel de cantități (maxim 700-800 kcal/antrenament), ca să nu mai zic că depinde de implicarea fiecăruia în efort, de masa musculară de care dispune, de capacitatea cardiovasculară și pulmonară etc. Este important ca la fiecare antrenament să îți impui să te depășești să poți efectua tot antrenamentul, fără pauze.

            Printr-un calcul simplu poți spune că dacă ”arzi” 500 kcal/oră în 30 zile sunt 15 000 (2 kg), dar nu mergi în fiecare zi la sală, în cel mai fericit caz 3 șed/săpt – 12 șed/lună, ceea ce însumează 6 000 kcal (aproape 1 kg de țesut adipos), ca să nu mai vorbim de faptul că și cele 3 șed/săptămână nu sunt întotdeauna 3.

            Dacă sunt minim 3 șed/săptămână și alimentația corespunzătoare putem obține rezultate mai bune. Sfatul meu este să alegi o activitate fizică plăcută (gimnastică aerobică, fitness, jogging etc.) pe care să o practici constant. 1 kg nu pare mult dar după practicarea unei activități fizice timp de jumătate de an poate să te ajute să slăbești 6 kg pe care nu le mai ”pui” ușor înapoi, timp în care îți tonifici și musculatura. Contează foarte mult alimentația și implicarea în efort și rezultatele pot fi și mai bune. Este foarte important ca kg pierdute să nu le acumulezi înapoi cum e în cazul dietelor restrictive în care pierzi din masă musculară și înapoi se pune doar grăsime. La obezi lucrurile stau cu totul diferit, sunt anumite kg care se ”ard” mult mai ușor la început, dar nu intrăm în detalii.

            Sub nici o formă nu este recomandată înfometarea sau consumul redus de alimente. Probabil ai încercat în trecut consumul cât mai redus de alimente și ai văzut că nu poate fi ținut timp îndelungat și nici nu aduce rezultate, mai mult chiar observi că ai acumulat câteva kg. Astfel de obiceiuri alimentare duc la utilizarea masei musculare drept combustibil ceea ce determină modificarea raportului țesut gras/țesut slab. La același număr de kg puteți observa că nu mai aveți același tonus, aceleași forme, iar coapsele și brațele sunt mai ”moi”.

            De kg în plus poți scăpa prin alimentație, iar activitatea fizică practicată constant, pe lângă contribuția adusă procesului de slăbire, te ajută la creșterea tonusului musculaturii.

            Din experiențele trecute am observat persoane care au slăbit un număr mare de kg într-o singură lună, cu diferențe vizibile. Eu vă ofer același suport tuturor, atât cu privire la  antrenamentul cât și la alimentație, diferența o faceți voi. Nu trebuie să existe concurență între voi în ceea ce privește slăbirea, competiția trebuie să fie cu voi înșivă. Fiecare organism este diferit și răspunde diferit la schimbarea alimentației și adoptarea unui stil de viață activ. Unele persoane au un istoric sportiv în spate, altele nu; unele persoane au adoptat în trecut diferite diete ce le-au ”slăbit” organismul și adus modificări importante de structură. Rezultatele sunt diferite și depinde de tine cât de determinat(ă) ești pentru a schimba considerabil obiceiurile alimentare și de a adopta un stil de viață activ.

            Începutul poate fi greu dacă nu ai desfășurat astfel de activități în trecut. AICI este momentul în care cele mai multe dintre persoanele ce nu observă rezultate evidente renunță…și nici nu vor reuși în viitor! TU faci diferența, TU decizi din ce categorie vei face parte: din cea a persoanelor ce renunță atunci când observă că rezultatele nu se obțin în 3 zile cu efort minim sau din cea a persoanelor hotărâte, a învingătorilor, ce și-au stabilit un obiectiv și se țin până ce îl îndeplinesc, făcând tot ce le stă în putință. La ore fiecare face atât cât poate din exerciții…când simte cineva nevoia de pauză se oprește și continuă după câteva zeci de secunde și treptat organismul se va adapta și va reuși să facă mai mult și mai mult…depinde de fiecare cât de mult.”

Combinarea alimentelor la o masă

           Pentru realizarea unei digestii optime și asimilarea nutrienților necesari trebuie să acorzi o atenție crescută combinării alimentelor. În tabelul de mai jos am prezentat combinațiile sănătoase pe care le poți realiza:

6a

Indicele glicemic (GI) la 100g produs (după G. Mencinicopschi și colab., 2012)

 Clasificare:

Indice glicemic foarte mic:                 0  – 35 (culoarea verde)

Indice glicemic mic:                            36 – 55 (culoarea verde)         

Indice glicemic mediu (atenție):          56 – 69 (culoarea albastru)

Indice glicemic mare (periculos):        70 – 110 (culoarea roșie)

1a2a3a4a5a

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s